Kun je je je steeds moeilijker concentreren?
Heb je moeite om nieuwe informatie te onthouden?
Maak je je zorgen over je geheugen?
Het gaat niet alleen om het onthouden van namen en data: je wilt de kostbaarste momenten van je leven kunnen navertellen. Nog belangrijker is de wetenschap dat de mensen om je heen een beroep doen op je goede geheugen: ze weten dat ze op je kunnen rekenen in tijden van nood.
Bedenl dat het allemaal start met de juiste voeding, want je brein gebruikt 20% tot 30% van de calorieën die je consumeert, waardoor het het meest energieverslindende orgaan in je lichaam is. Alles wat je in je mond stopt, is van belang voor je cognitieve functie. En als je een fastfooddieet eet, heb je een fastfoodgeheugen.
Als je last hebt van vergeetachtigheid, kijk dan eens goed naar je dieet om te zien of je een van deze 7 voedingsmiddelen gebruikt die kunnen bijdragen aan geheugenproblemen.
7 voedingsmiddelen die bijdragen aan geheugenproblemen
- Snelle koolhydraten
Wit brood, pasta, aardappelen en rijst zijn slecht voor je geheugen. Ze zijn allemaal hoog glycemisch, wat betekent dat ze een snelle stijging van de insuline- en bloedsuikerspiegel veroorzaken.
Het blijkt dat mensen met een hogere inname van geraffineerde koolhydraten en vetten, een slechter geheugen hebben. Geraffineerde koolhydraten, zoals de eerder genoemde voedingsmiddelen, dragen ook bij aan laaggradige ontstekingen. En dit is helaas één van de 11 risicofactoren voor de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie.
- Plantaardige oliën
Maisolie, zonnebloemolie en koolzaadolie klinken misschien gezond, maar ze bevatten allemaal veel omega-6-vetzuren, een soort vet dat schadelijk kan zijn voor je cognitieve functie als je er teveel van eet.
Het eten van te veel voeding die rijk is aan omega-6 kan de voordelen voor de hersenen van omega-3-vetzuren teniet doen (deze zitten in bijvoorbeeld in zalm, sardines, lijnzaad, avocado’s en walnoten). De optimale verhouding is waarschijnlijk minder dan 3 tegen 1 (omega-6 tot omega-3).
Helaas blijkt uit diverse onderzoeken dat de meeste mensen die veel fastfood, koekjes, snoepjes en eten met pakjes en zakjes in hun dieet hebben eerder een verhouding van 20 tegen 1 hebben. En dat is slecht nieuws voor het geheugen.
- Gefrituurde voeding
Frieten, gebakken kip, donuts en andere gefrituurde gerechten zijn niet je vrienden als het om geheugen gaat. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die veel gefrituurde voeding eten, lager scoorden op het gebied van geheugen en leren.
- Transvetten
Deze synthetische vetten, vindt je in gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige oliën. En deze zijn te vinden in bakvet en veel bewerkte voedingsmiddelen, margarines, commercieel bereide gefrituurde voedingsmiddelen en verpakte gebakken producten, waaronder donuts, crackers en snacks.
Onderzoek laat zien dat een hoge consumptie van deze ongezonde vetten wordt geassocieerd met een verminderd hersenvolume, cognitieve achteruitgang en een verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer.
Dus wil je een goed geheugen behouden of je geheugen verbeteren, kun je deze voedingsmiddelen beter laten staan.
- Frisdrank en energiedrankjes
Frisdranken en energiedrankjes beweren dat ze je een heel vlug een hoop energie geven, maar helaas kunnen ze tevens vergeetachtigheid veroorzaken. Er is wetenschappelijk aangetoond aan dat suikerhoudende dranken in verband zijn gebracht met diabetes, wat gepaard gaat met een groter risico op de ziekte van Alzheimer. Zelfs licht verhoogde bloedsuikerspiegels zijn een aanzienlijk probleem en worden geassocieerd met afname van de grootte van bepaalde delen van ons brein, geheugenproblemen en dementie.
- Overmatig alcoholgebruik
Te veel alcohol drinken kan je herinneringen vervagen. Alcohol verlaagt bijvoorbeeld de bloedtoevoer naar het cerebellum, een zeer belangrijk deel van ons brein dat wordt geassocieerd met gedachtecoördinatie.
Het drinken van meer sterke drank (gin, rum, wodka, tequila, whisky, cognac) verhoogde de kans op dementie, terwijl het drinken van meer wijn gepaard ging met een lager risico (hoewel het voordeel van wijn bij grote hoeveelheden werd teruggedraaid).
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die elke dag drinken kleinere hersenen hebben, en als het op de hersenen aankomt, is grootte belangrijk!
- Kunstmatige zoetstoffen
Het regelmatig consumeren van kunstmatige zoetstoffen, zoals in light frisdrank is niet handig voor een goed geheugen. Het kan namelijk bijdragen aan een chronisch hoge insulinespiegel, wat vervolgens je risico op de ziekte van Alzheimer verhoogt. Daarnaast verhoogt het tevens het risico op hartaandoeningen, diabetes en metabool syndroom. Dit wordt allemaal in verband zijn gebracht met negatieve effecten op de cognitieve functie.
Heb je mijn Gratis E- Book : 3 cruciale factoren die je geheugen beïnvloeden” al?
Hierin geef ik meer achtergrond over ons brein en ons geheugen. Tevens geef ik je tips waar je direct mee aan de slag kunt.
